Product filter

Geactiveerde filters:
Staat

Vitamine

Informatie

Aanbiedingen

Vitamine

Vitamine voor paarden

Paarden hebben vitamine A , B , C , D , E en K nodig voor een optimale gezondheid. Sommige vitaminen moeten worden verstrekt vanuit het aangeboden voedsel, terwijl andere vitmaine worden geproduceerd door het lichaam zelf.

Van jongs af aan heeft iedereen geleerd dat vitamientjes belangrijk zijn voor mens en dier. . De benod...

Vitamine voor paarden

Paarden hebben vitamine A , B , C , D , E en K nodig voor een optimale gezondheid. Sommige vitaminen moeten worden verstrekt vanuit het aangeboden voedsel, terwijl andere vitmaine worden geproduceerd door het lichaam zelf.

Van jongs af aan heeft iedereen geleerd dat vitamientjes belangrijk zijn voor mens en dier. . De benodigde hoeveelheden zijn klein, maar de effecten zijn van groot belang. Voor sommige vitaminen is een teveel hiervan net zo schadelijk als een te kort in de voeding voor paarden.

De meeste van de bekende paardenvoeders voegen de juiste hoeveelheden vitaminen aan het voer toe, waardoor het voeren van paarden iets eenvoudiger wordt, echter is de basis van het ruwvoer de graadmeter. Aangezien de kwaliteit van het gras en ruwvoer erg verschilt is het belangrijk om te weten welke vitaminen extra aandacht verdienen in het rantsoen en wat de rol van deze vitaminen kunnen zijn op de prestaties van het paard.

Vitamine A worden opgenomen door de voeding. Vitamine A is één van de vet oplosbare vitaminen, wat betekent dat het gemakkelijk wordt opgeslagen in het lichaam. Paarden krijgen vitamine A binnen door het eten van vers gras en van goede kwaliteit hooi en of ruwvoer. Alle vitamine A die niet onmiddellijk wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de lever van het paard en deze reserve wordt aangesproken tijdens de wintermaanden, wanneer er geen gras groeit.

Vitamine A is ook erg belangrijk voor de oogfunctie, gezondheid en herstel van botten, huid en spieren. Een tekort aan vitamine A kan problemen met de voortplanting veroorzaken, geeft verhoogd risico op infectie(s), problemen met bot- en spiergroei, doffe vacht en oogproblemen zoals nachtblindheid.

Teveel vitamine A veroorzaakt een aantal dezelfde symptomen, zoals gewichtsverlies en neurologische problemen.

Vitamine B is eigenlijk een combinatie van meerdere stoffen en wordt ook wel het vitamine B-complex genoemd.

Vitamine B is een water oplosbare vitamine, wat betekent dat het niet wordt opgeslagen in het paarden lichaam. Daarom dienen deze vitaminen regelmatig te worden verstrekt, maar een teveel is geen probleem, omdat overtollig vitamine B wordt uitgescheiden in plaats van opgeslagen. Vitamine B wordt in het lichaam aangemaakt door de microflora die in de darm van het paard leeft of worden door voedermiddelen verstrekt.

Paarden met een normaal rantsoen hebben meestal voldoende aanvoer van B vitamine en vergiftiging is niet gemeld.

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd bij paarden, is ook een water oplosbare vitamine. In tegenstelling tot mensen, kunnen paarden zelf vitamine C aanmaken. Paarden kunnen in de lever vitamine C aanmaken vanuit glucose (suiker). Vitamine C is noodzakelijk voor een goede vorming van botten , tanden en collageen  en is een krachtige antioxidant die celmembranen beschermt tegen de schadelijke werking van vrije radicalen. Oudere paarden en dieren die ziek zijn of last hebben van stress, kunnen baat hebben wij een aanvulling van vitamine C in het rantsoen. Er is weinig gevaar voor overdosering van vitamine C, omdat overtollige hoeveelheden worden uitgescheiden in de urine.

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die in de huid wordt aangemaakt als deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D komt ook voor in hooi, maar de hoeveelheden nemen af naarmate het hooi wordt opgeslagen. Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van het skelet bij jonge paarden en helpt calcium en fosfor niveaus te reguleren in volwassen paarden. Te weinig vitamine D leidt tot botafwijkingen, terwijl overdosering stijfheid van gewrichten en spieren kan veroorzaken en afzetting van calcium in inwendige organen van het paard. Uiteindelijk kan zelf de dood het gevolg zijn.

Zoals vitamine A en D, is ook vitamine E een vet oplosbare vitamine die voorkomt in gras en vers hooi voor paarden, maar de hoeveelheden nemen af als het hooi te lang op de hooizolder blijft liggen.

Vitamine E is een erg belangrijke antioxidant en ondersteunt een gezonde functie van het zenuwstelsel, immuunsysteem en de voortplantingsorganen van het paard. Paarden met een vitamine E te kort kunnen last hebben van spiertrilling, spierzwakte of spierafbraak. Paarden kunnen hoge niveaus aan vitamine E verwerken.

Deze symptomen komen ook voor bij paarden welke een te kort aan Magnesium en Glucosamine hebben.

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en wordt aangemaakt in de blinde en dikke darm van het paard. Vitamine K zit ook in hooi. Onder normale omstandigheden is het zeldzaam dat een paard een tekort aan vitamine K heeft.

Een darminfecties die de microflora in de darm verstoord of een koliek kan de productie van vitamine K verstoren. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot inwendige bloedingen, bleek slijmvlies in de mond of bij de oogleden en een onregelmatige hartslag van het paard.

Paarden kunnen op de natuurlijke wijze voldoen aan de hoeveelheid van vitaminen en mineralen door het eten van gras en hooi.

Echter is het belangrijk dat de kwaliteit van het gras en hooi goed in de gaten wordt gehouden en hooi niet langer dan een aantal maanden wordt opgeslagen. De meeste krachtvoeders bevatten de juiste hoeveelheden vitaminen om in de behoefte van een paard te voorzien. Paarden die geen krachtvoer krijgen kunnen een extra aanvulling krijgen door extra mineraalvoer toe te dienen. Het is belangrijk om overschotten te voorkomen, door niet teveel aanvullingen naast elkaar te gebruiken.

Paardenkruiden kan advies geven over een goed gebalanceerd rantsoen voor jouw paard.

Meer

Vitamine Er zijn 8 producten

Toont 1 - 8 van de 8 items
 • € 9,95
  Nieuw

  Rozenbottel Snoepjes voor paarden Paarden houden ervan om aan een extra portie vitamine C te knabbelen. De vrucht van de roos, het rozenbottel, wordt geproduceerd uit de zachte witte bloesem van de wilde roos. Het belangrijkste effect is het gevolg van het hoge vitamine C-gehalte. Inhoud: 500 g

  € 9,95
 • € 12,95
  Nieuw

  Vitamine Multi vit voor paarden Waldhausen Multi Vit maakt een geweldige upgrade naar het dagelijkse voerrantsoen van uw paard.De combinatie van vitamines, sporenelementen en aminozurenkan een positief effect hebben op het algemene welzijn van uw paard.Kan ook de bereidheid van je paard om te presteren vergroten.Producten voor het verzorgen van paarden...

  € 12,95
 • € 34,95

  Organisch Mineraal Boots Organic Mineral als een hoogwaardige aanvulling op het basisvoederrantsoen om de mineralenbalans in evenwicht te brengen. Organisch mineraal heeft een zeer hoge biologische beschikbaarheid en biedt het paard alle essentiële sporenelementen en vitaminen en voorkomt daarmee voedingsgerelateerde tekortkomingsverschijnselen. Vooral...

  € 34,95
 • € 35,94

  Equitop Forte 1.5 KG Equitop Forte is geschikt voor toevoeging aan ieder rantsoen voor paard of pony. Equitop® forte kan zonder bezwaar voor en tijdens de wedstrijdfase worden toegediend en valt niet onder de kwalificaties van doping. Equitop Forte bevat in geconcentreerde vorm alle essentiele vitaminen, mineralen en sporenelementen. Equitop Forte wordt...

  € 35,94
 • € 15,95

  Mineralen Paard Waldhausen Mega Mineral: uw paard van alle benodigde mineralen, sporenelementen en vitaminen, uitvoering uw basisvoer zinvol is aangevuld

  € 15,95
 • € 23,60

  Sectolin Equivital Vitamine E + Selenium 1 KG Een aanvullend diervoeder te gebruiken voor uw paard of pony. Equivital Vitamine E + Selenium is een voedingssupplement voor paarden die in reguliere/intensieve training zijn. Voor het behoud van een gezonde spierfunctie bij uw paard en ter bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Onmisbaar bij spier...

  € 23,60
 • € 12,80

  Knoflook Poeder Sectolin 1 KG Hoogwaardige pure knoflook poeder wordt gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit knoflook. Knoflook is een rijke bron van vitamine A, B, C, E en K voor uw paard en is goed voor de ondersteuning van de algemene weerstand.Knoflook Poeder is een aanvullend diervoeder voor uw paard of pony. Wordt u geleverd in een hersluitbare...

  € 12,80
 • € 24,95

  Vitamine E Performance Waldhausen Vitamine E voor de ondersteuning in de performance, voorwaards en veerkracht. Heeft een positief effect op spieren en gewrichten, ondersteunt spieren. Paardensportproducten en voedingssupplementen - Premium kwaliteit gemaakt in Duitsland Waldhausen's brede producten voor hoogwaardige verzorging en leerzorg zijn al jaren...

  € 24,95
Toont 1 - 8 van de 8 items